Virvatuli '09

Runoissa ja lauluissa virvatulet ovat yleensä maailman houkutusten vertauskuva, ne ovat samalla tavalla pettäviä ja katoavia. Eino Leinon runossa Nocturne sanoo elämänsä taistelut jo läpikäynyt: En ma enää aja virvatulta. Tällä hän tarkoittaa häilyväisten haaveiden ja onnen lupausten jahtaamisen lopettamista, ja tyytymistä siihen, mitä on käsillä.

Muotkatunturit

Muotkatunturit sijaitsevat noin 100km Ivalosta luoteeseen. Alueella ei ole merkittyjä reittejä ja autiotupiakin harvassa. Yöpymiset tehdään siis pääosin teltassa. Maasto vaihtelee tunturikoivikoista ja -kankaista vanhoihin mäntymetsiin ja aapasoihin.

Tämänhetkinen reittisuunnitelma on karkein reittipistein 82km pitkä ja käyttäen empiiristen kokeiden vahvistamaa korjauskerrointa 1,3 saadan reissun kokonaispituudeksi 107km eli hieman yli 20km/pv. Reitti ja muita pisteitä GPX-muodossa.

Sää

Stroh 60
It's the inner warmth that matters...

Tilastojen mukaan Muotkatunturien päivän keskilämpötila vaihtelee syyskuussa normalisti 4-10C välillä. Hyvin todennäköisesti öisin mennään pakkaselle, joten varusteet tulee valita tätä silmälläpitäen. Satunnaista lunta satelee tavanomaisesti jo elo-syyskuussa. Syyskuu ei ole tilastojen valossa mitenkään erityisen sateinen kuukausi. Kelejä voi jännätä Forecan sivuilta.

Juuri Muotkatunturien pohjoispuolella sijaitseva Kevon alue on Suomen kuivin alue. Siellä sataa vain 415mm/vuosi.

Riskien hallinta

Vaeltamisessa tärkeässä osassa on pitää riskit kurissa, jotta myöhemmin voidaan tapahtumia muistella koko porukalla ja vielä nauraa niille vastoinkäymisille. Kun riittävät varotoimenpiteet on otettu huomioon valmistelussa, niin reissun aikana voidaan ottaa enemmän laskelmoituja riskejä ja yrittää vähän ylemmäs.

Laatuperiaate: Rimpuloiden vehkeiden kanssa on turha lähteä metsään koluamaan. Hyvät vaelluskamppeet kestävät vähintään kymmenen vuotta aktiivista käyttöä eivätkä rähjäänny reissussa. Yksinkertaiset tavarat ja rakenteet (ja miehet?) kestävät normaalisti paremmin kuin monimutkaiset.

Turvallisen vioittumisen periaate: Tavaroiden tulee hajota vaaraa aiheuttamatta. Esimerkiksi kirveen ei pidä hajota kädessä pysyvään varteen ja lujaa liikkuvaan terään tai pettävä kiinnityshihna ei saa päästää roikkuvaa kirvestä kohti takaraivoa.

Rinnakkaisperiaate: Tärkeitä tavaroita otetaan riittävän monta mukaan, jotta yhden hajoaminen ei ole katastrofi. Esimerkkinä kartta, tulentekovälineet, jne.

Erilaisuusperiaate: Tärkeitä funktioita varten on monta erilaista tavaraa, jotta tiettyä tavaraa vaivaavat tyyppiongelmat eivät pysäytä toimintaa. Esimerkkinä tulitikut, sytkäri ja sytytyspalat.

Erotteluperiaate: Ei kaikkia rommipulloja yhteen rinkkaan. Tärkeitä tavaroita jaetaan usealle kantajalle, useaan pussiin jne.

Syvyyspuolustus: Tärkeät tavarat suojataan usealla kerroksella. Esimerkkinä vaatteet laitetaan maxi-minigrip -pusseihin, jotka laitetaan rinkkaan.

Itsenäisyysperiaate: Jokaisen täytyy kyetä selviämään itsenäisesti turvaan tai pitämään itsensä kunnossa, kunnes apu löytää paikalle.

Riittävyysperiaate: Tavaroita täytyy olla riittävästi. Parempi kantaa se näkkäripaketti ja varakaasupullo metsästä pois kuin nähdä nälkää kylmän kahvikupin ääressä.

Muistilista

Aikataulu

Kellonajat

Hiking along the trail
A journey of a thousand miles ends with the last step

Viikko 37 on vielä sen verran lähellä kesää, ettei täysi pimeys laskeudu 69.2 pohjoiselle leveyspiirille.

vuorokaudenaikaalkaa
astronominen hämärä--
nauttinen aamuhämärä3:08
porvarillinen aamuhämärä4:50
auringonnousu5:55
aurinko korkeimmillaan13:10
auringonlasku20:23
porvarillinen iltahämärä21:28
nauttinen hämärä23:06
astronominen hämärä--